SAP Enflasyon Muhasebesi Çözümü, Vergi Usul Kanunu’nda enflasyon düzeltmesi olarak ifade edilmektedir. Enflasyon düzeltmesi, “paranın satın alma gücündeki değişiklikler nedeniyle gerçek durumu yansıtamayan mali tabloların, ait olduğu tarihteki (düzeltme tarihindeki) satın alma gücü cinsinden hesaplanarak düzeltme işlemine tabi tutulmasıdır.” Bu sayede, mali tabloların daha doğru ve gerçekçi bir durumu yansıtması sağlanır.
Enflasyon Düzeltmesi Tarihçesi;
İlk olarak 31.12.2003 yılında uygulanan enflasyon düzeltmesi, sonraki yıllarda şartların oluşmaması nedeniyle uygulanmamış, 31.12.2021 tarihinde enflasyon düzeltmesi şartları oluşmuş ancak VUK Geçici 33’ncü maddesi ile şartlara bakılmaksızın uygulanmak üzere 31.12.2023 tarihine ertelenmiştir. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna uygulayıcıların hazır olmadığı gerekçesiyle TÜRMOB’un talebi ile enflasyon muhasebesi ertelenmiş, kanunlaştıktan sonra bu sefer de uygulanması için TOBB’un yoğun eleştirileri olmuş ancak uygulama tarihi değişmemiştir.
Enflasyon Düzeltmesi Mecburi Mi?
Türk para birimi dışında defter tutanlar, işletme esasına göre defter tutanlar ile serbest meslek erbapları hariç, bilanço esasına göre defter tutan Kurumlar ve Gelir vergisi mükellefleri için zorunludur.
Enflasyon Düzeltmesi Mevzuatı;
İçinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde Yİ-ÜFE’deki artışın %100’den ve içinde bulunulan dönem hesap döneminde %10’dan fazla olması durumunda mali tablolar enflasyon düzeltmesine tabi tutulur. Bu iki şartın gerçekleşmediği tarihte sona erer. Düzeltme katsayısı olarak Yİ-ÜFE kullanılır.
Avantaj ve Dezavantajları Nedir?
Enflasyon Düzeltmesinin Muhasebesel İşlemleri;
IDECON Enflasyon Kokpitimiz, mevzuata tam uygun ve SAP ile tam entegre çalışmaktadır. SAP’ de olan kayıtlarınız üzerinden çalışmakta, dışarıdan bir veri yüklemesi ve veri düzeltmesi yapılması gerekmemektedir. Atılan kayıtlar hem VUK hem de IFRS defterine atılabilmektedir.
IDECON Enflasyon Kokpitimiz, mevzuata tam olarak uygun bir şekilde parasal olmayan değerleri 4 ana başlıkta derlemektedir:
Kokpitimiz stoklar açısından tüm yöntemlere cevap vermektedir.
Gerçek Yöntem; Maliyet bedeli ile değerlenen stokların enflasyon düzeltmesi, bu stokların defterlere kayıt tarihlerine göre bulunan düzeltmeye esas tutar ile düzeltme katsayısının çarpılması suretiyle olacaktır.
Toplulaştırılmış Yöntem; Hazine ve Maliye Bakanlığına verilen yetkiye istinaden kurumlar 2023 yılında toplulaştırılmış yöntem olan basit ortalama yöntem ya da stok devir hızı yöntemlerinden herhangi birini kullanabilecektir.